Com ja sabeu, fa uns dies vam dur a terme una part fonamental del Projecte del Jardí de papallones, la plantada de les espècies aromàtiques escollides amb la col·laboració imprescindible de l’Escola Agrària d’Amposta.
En esta publicació que ha elaborat l’alumnat de la revista del centre, veureu que li hem donat un altre nom. Per què ara li diem “Jardí de palometes”? Perquè volem mantenir viu el nostre dialecte!
Ens vam preguntar si a la nostra zona sempre se n’ha dit “papallona”, i l’alumnat va iniciar una recerca sobre el mot. De seguida, va descobrir que a la comarca del Montsià a les “papallones” li'n diem “palometes”. Així que us invitem a tothom a tornar a les nostres arrels i conservar el nostre parlar recuperant esta paraula que ens identifica com a territori.
Així doncs, tal com anunciàvem en una notícia anterior, el passat 17 de març de 2025 l’alumnat de 3r ESO D va rebre la visita del professorat i de l’alumnat de segon del cicle formatiu de grau superior “Paisatge i medi rural” de l'Escola Agrària d’Amposta, que els va ajudar a plantar el jardí que havien ideat des del primer trimestre.
Van començar explicant-los com seria tot el procés. Primer de tot van passar un motocultor amb ajuda de l’alumnat per a remoure la terra. Tot seguit, van portar un carretó amb compost, i el nostre alumnat el van escampar amb pales per tot el jardí. Una vegada repartit el compost, es va tornar a passar el motocultor per a remoure i mesclar bé el compost amb la terra, i també per a airejar-la.
A continuació, van ensenyar-los a fer forats a la terra amb un barrinador, i el nostre alumnat també es va animar a provar-ho. Després, van ensenyar a l’alumnat com s’havien de traure les plantes dels seus cossiets perquè arrelen bé en plantar-les. Amb l’ajuda del disseny guanyador, fet per un alumne de la mateixa classe, van organitzar on aniria cada tipus de planta. Les plantes escollides van ser les següents: romer, espígol i timó. L’alumnat del nostre centre i el de l’Escola Agrària va començar a plantar les plantes aromàtiques seguint els consells anteriors. Tot seguit, van agranar la terra que havia quedat a les vores del tancat de fusta del jardí i la van tirar a dins. Per acabar, van regar les plantes per inundació, però amb poca pressió i tirant l’aigua pel voltant de cada planta. Finalment, els van explicar cada quant haurien de regar-les i que són plantes que necessiten poca aigua.
L’alumnat ens comenta que ha sigut una experiència molt motivadora i divertida, ja que és una altra manera de fer classe i aprendre coses noves com, per exemple, com cuidar el medi i les papallones i com utilitzar diferents tipus de maquinària agrícola.
Des de l'Institut Ramon Berenguer IV, agraïm la col·laboració de l'Escola Agrària en la construcció del jardí de papallones al nostre centre. Va ser una jornada molt entretinguda i gratificant per a tothom!
#Escolesverdes